вівторок, 20 вересня 2016 р.

День пам'яті жертв фашизму.

З 1962 року світова спільнота визначила
кожну другу неділю вересня
Міжнародним днем пам’яті жертв фашизму
саме тому, що у цьому місяці відзначаються
дві дати, пов’язані з Другою світовою війною:
день її початку і день  її повного завершення.

Фашизм – його звіряче обличчя назавжди закарбувалось в свідомості  людей, які пережили це страшне лихоліття у фашистській неволі.  І тому одне із головних завдань членів Української спілки в’язнів – жертв нацизму: людей, що перенесли страждання в гітлерівській неволі, — це  донести правду молодому поколінню про страшну ідеологію фашизму.
Понад 10 років активісти Спілки проводять у ряді регіонів України роботу зі школярами по проектам німецького фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» EVZ. В цей період шкільна молодь побувала в Німеччині і Польщі, де вклонилася пам’яті загиблих і поклала квіти в місцях їхньої пам’яті в концтаборах: «Майданек», «Освенцім», «Равенсбрюк» , «Ноєнгамме», «Заксенхаузен» і інших, а також побувала на території Варшавського гетто і в деяких інших місцях знищення людей єврейської національності. Під час цих поїздок відбувались спільні заходи – семінари і лекції по обміну враженнями з німецькою і польською молоддю.
Під час перебування в Берліні і Варшаві молодь вшанувала пам’ять воїнів — визволителів, що загинули за визволення не лише народів Радянського Союзу, а й народів усієї Європи.
Ідеологи фашизму проповідували надуману расову теорію про вищість арійської раси — раси господарів, покликаних керувати іншими народами. Вони люто ненавиділи радянських людей, слов’янські народи — поляків, білорусів, українців, росіян.
Вони розробляли і виконували плани масового фізичного знищення, поневолення тих, хто залишився живим.
«Метою походу на Росію є винищення слов’янського населення»
Генріх Гіммлер
Це була широка, продумана програма, яка базувалася на людожерських вказівках Гітлера.
«…Німецький народ має право завоювати Європу і перетворити її в германську імперію німецького народу. Ми повинні знищувати населення — це входить в нашу місію охорони німецької нації. Нам доведеться розвинути техніку знищення населення… Я маю право знищити мільйони людей нижчої раси, які розмножуються, як хробаки»
Адольф Гітлер
Звірства фашистських загарбників носили масовий організований характер, були наслідками офіційних директив найвищих нацистських інстанцій.
«Знищи в собі жалість та співчуття — вбивай усякого радянського. Не зупиняйся, якщо перед тобою старий або жінка, дівчинка або хлопчик — вбивай, цим ти врятуєш себе від загибелі, забезпечиш майбутнє своєї сім’ї і прославишся навіки»
Офіційне звернення гітлерівського командування до солдатів Східного фронту
В офіційних зверненнях було сказано про те, що необхідно знищити ЗО млн. слов’ян і що  потім чисельність населення регулюватиметься в кількості, необхідній для обслуговування арійської раси.
При виконанні своїх ганебних злодіянь гітлерівці знущалися над мирним населенням та військовополоненими. Вони масово розстрілювали жителів міст і сіл, не жаліючи ні старих, ні малих, піддавали нелюдським тортурам полонених солдатів і офіцерів, партизанів, підпільників, тисячами примусово вивозили людей на каторжні роботи до Німеччини, руйнували пам’ятники національної культури, житлові будинки, підприємства, розкрадали майно населення та вивозили ешелонами український чорнозем і загальнонаціональні цінності.
Мільйони людей, яких окупанти вивезли до Німеччини на    примусову рабську працю, утримувались в нелюдських умовах.
Тільки на окупованій території СРСР фашисти замучили й знищили близько 10 млн. мирних жителів, в тому числі жінок, дітей і людей похилого віку.
На жаль, усе менше серед нас людей, які пережили страждання у фашистській неволі. Але і цього року активісти Спілки — як і із року в рік вшанували пам’ять жертв фашизму. Виконавці проекту «Наші долі  — тема для творчості молоді»,  отриманого від ВБО «Турбота про літніх в Україні» в День пам’яті жертв фашизму 8 вересня, поклали квіти до пам’ятників загиблим військовополоненим  у Дарницькому концтаборі і концтаборі  «Сирецький», а також в урочищі  «Бабин Яр» до пам’ятників і пам’ятних знаків на честь закатованого мирного населення – дітей, священнослужителів і душевнохворих, знищених у психіатричній лікарні.
Для людей, які пройшли всі жахи війни, найголовнішою цінністю є мир.
А фашизм для молоді має бути пересторогою!
Слєсарєва Н.І.

Немає коментарів:

Дописати коментар