вівторок, 18 жовтня 2016 р.

ПОРЯДОК проведення І (ліцейного) туру олімпіад з загальноосвітніх предметів серед учнів ДНЗ «Запорізький правобережний професійний ліцей»

I. Загальні положення
1.1.            Цей Порядок визначає організацію та проведення І (ліцейного) туру олімпіад з загальноосвітніх предметів (далі - олімпіада), їх організаційне, методичне забезпечення, порядок участі в змаганнях і визначення переможців.

1.2.             Олімпіада проводиться щороку серед учнів ліцею з таких навчальних предметів:
-                     українська мова і література;
-                     іноземна мова;
-                     правознавство;
-                     історія України;
-                     всесвітня історія;
-                     економіка;
-                     математика;
-                     біологія;
-                     географія;
-                     фізика;
-                     хімія;
-                     інформатика.
         За потреби може проводитись олімпіада з інших навчальних предметів.
1.3.            У олімпіаді беруть участь учні ліцею І-ІІІ курсу навчання.
1.4.            Учні ліцею, що навчаються на базі повної загальної середньої освіти не мають право брати участь у олімпіаді.        
1.5.            Основними завданнями олімпіади є:
-                     стимулювання творчого самовдосконалення учнів;
-                     виявлення, розвиток обдарованих учнів;
-                     реалізація здібностей талановитих учнів;
-                     підвищення інтересу до поглибленого вивчення навчальних предметів;
-                     популяризація досягнень науки, техніки та новітніх технологій;
-                     активізація всіх форм позаурочної  роботи з учнями;
-                     підвищення рівня викладання навчальних предметів;
-                     визначення серед учнів ліцею переможців для участі у наступних турах олімпіади на обласному, Всеукраїнському рівнях.
1.6.            Керівник, організатори та журі олімпіади затверджуються наказом по ліцею.
1.7.            Керівник та організатори олімпіади здійснюють організацію та забезпечують контроль за дотриманням вимог цього Порядку при проведенні олімпіади серед учнів ліцею.
1.8.            Для організації та проведення олімпіади видається наказ.
1.9.            Завдання для олімпіади складаються викладачами-предметниками,  розглядаються та схвалюються на засіданні методичної комісії.
1.10.        Для кожного курсу готуються завдання окремо, враховуючи специфіку предмету, рекомендації МОН України, обсяги вивченого матеріалу з предмету.
1.11.        Для вирішення спірного питання з  визначення переможця олімпіади серед учнів ліцею створюється апеляційна комісія, що розглядає:
-                     правильність перевірки,
-                     об’єктивність оцінювання робіт,
-                     визначення переможця.
1.12.        Переможців олімпіад визначають в особистій першості.
1.13.        Олімпіада  є очною формою змагань.
1.14.        Учасники олімпіади отримають завдання державною мовою (крім олімпіад з іноземної мови). Учасники олімпіади можуть давати відповіді державною мовою або мовою вивчення навчального предмету.

II. Проведення олімпіади
Олімпіада  проводиться в один етап:
-                      серед кожного курсу учнів, відповідно до поданих заявок. 
2.1.            Олімпіада проводиться на базі ліцею.
2.2.            Олімпіада  проводиться щороку наприкінці жовтня – початку листопада.
2.3.            Організовується та проводиться олімпіада відповідно до затвердженого наказу та Порядку.
2.4.            Завдання готуються викладачами-предметниками та розглядаються на засіданні методичної комісії ліцею.
2.5.            Звіти про проведення олімпіади подаються викладачами керівнику олімпіади не пізніше тижня по її завершенню.
2.6.            Заявка на участь переможців олімпіади у подальших етапах обласного та Всеукраїнського рівнях подається керівником олімпіади відповідно до організаційних та розпорядчих документів.
         
ІІІ. Учасники олімпіади
3.1.            Учні ліцею мають право брати участь у кількох олімпіадах за умови, що терміни їх проведення не збігаються.
3.2.            Будь-які обмеження права участі учнів у олімпіаді забороняються.
3.3.            Перелік предметів з яких проводиться олімпіада визначається наказом та Порядком.
3.4.            До участі у олімпіаді допускаються:
-                     бажаючі учні;
-                     учні за поданням викладача-предметника.
3.5.            У олімпіаді учні мають право брати участь у змаганнях курсу, що не молодший, ніж курс їх навчання в ліцеї.
3.6.            Проведення олімпіади є обов’язковим для ліцею.
3.7.            Переможці олімпіади минулого року та учасники обласного етапу олімпіади обов’язково приймають участь у олімпіаді.
3.8.            Будь-які винятки щодо участі учнів ліцею у олімпіаді, не передбачені даним Порядком, є неприпустимими.
3.9.            Персональним дозвіл на участь окремих осіб у змаганнях всупереч вимогам цього Порядку суперечить принципу змагальності, є несправедливим і порушує права дітей, які здобули право на участь у олімпіаді.
3.10.        Заявки на участь у  олімпіаді складаються за три дні до початку олімпіади.
3.11.        Забороняється втручання будь-яких осіб у перебіг олімпіади, перевірку олімпіадних завдань, визначення переможців.
3.12.        Всі учасники олімпіади до її початку повинні бути ознайомлені з Порядком, матеріалами, характером та обсягом виконуваних робіт, термінами апеляції, забезпечені необхідним канцелярським приладдям, матеріально-технічним обладнанням.
3.13.        Учасники олімпіади повинні дотримуватись вимог її проведення, норм і правил безпеки життєдіяльності, виконувати рішення керівника та організаторів олімпіади, проявляти бережливість у використані матеріально-технічного обладнання тощо.
      
ІV. Правила поведінки учасників олімпіади
4.1.             Під час виконання завдань учасникам забороняється спілкуватися між собою, мати при собі будь-які засоби зв’язку, пристрої зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації, друковані та рукописні матеріали, використання яких не обумовлено спеціально в текстах завдань олімпіади. У разі виявлення одноразового порушення встановленого правила, приймається рішення про припинення та анулювання роботи учасника олімпіади.
4.2.            Під час виконання завдань учасникам забороняється робити позначки на своїх роботах. За наявності позначок робота анулюється. Даний факт фіксується в доповідній записці на ім’я керівника олімпіади.
4.3.            При виникненні питань, не пов'язаних із відповідями (розв'язками) завдань, учасник олімпіади може звертатися виключно до організатора олімпіади.
4.4.            Вихід учасників з аудиторії під час виконання завдань не дозволяється, крім випадків, коли учасник завершив свою роботу, або, як виняток, з дозволу організатора олімпіади, у разі виникнення невідкладної потреби.
4.5.            Завдання олімпіади  виконуються на аркушах, які містять кутовий штамп ліцею (з інформатики – на електронних носіях, за потребою). Аркуші із штампом роздаються учасникам організаторами олімпіади. Кількість виданих аркушів має бути однаковою для всіх учасників (крім випадків, коли учасник під час виконання завдань звертається із проханням видати йому додаткові аркуші).
4.6.            Тривалість виконання завдань – академічна година (45 хвилин).
4.7.             Терміни подачі апеляції повідомляються перед кожним етапом олімпіади.

V. Апеляція
5.1.            Учасники олімпіади мають право ознайомитись з відповідями (розв’язаннями) завдань, які оприлюднюються на власних педагогічних блогах викладачів.      
5.2.            У разі виникнення питань учасники мають право після завершення олімпіади подати  заяву до апеляційної комісії з приводу правильності та об’єктивності оцінювання виконаних ними завдань і одержати відповідь до підбиття остаточних підсумків відповідної олімпіади.
5.3.            Заява у довільній формі на ім’я голови апеляційної комісії  подається після оголошення результатів  протягом доби. У заяві учень повинен зазначити причину апеляції та конкретні питання, які є предметом апеляції. Заяви від інших осіб не приймаються і не розглядаються.
Предметом  апеляції може бути тільки об’єктивність оцінювання завдань. З питань змісту і форми завдань олімпіади, критеріїв оцінювання, оцінювання практичних навичок при виконанні практичних завдань апеляції не приймаються.
5.4.            Учасник олімпіади має право ознайомитися з роботою в присутності членів журі олімпіади після оголошення результатів. Під час ознайомлення з роботою категорично забороняється робити будь-які записи,  виправлення в перевіреній роботі, виносити її з приміщення,  у якому учасник знайомиться з роботою.
5.5.            Терміни оприлюднення результатів – не пізніше трьох днів після проведення олімпіади. Подання апеляції відбувається в межах доби з моменту оприлюднення результатів, про що повідомляється учасникам перед початком змагань.
5.6.            Апеляційні комісії створюються на період проведення олімпіади.
5.7.            Склад апеляційної комісії затверджується наказом по ліцею.  
5.8.            У компетенції апеляційної комісії знаходяться питання об’єктивного оцінювання роботи учасника олімпіади і підготовка висновку.
5.9.            Під час проведення апеляції в аудиторії мають бути присутніми тільки голова, члени апеляційної комісії та учасник олімпіади.
5.10.        Апеляційна комісія за наслідками  розгляду апеляційних заяв щодо результатів олімпіади може прийняти такі рішення:
-          відмовити в задоволенні апеляційної заяви через недостатність підстав для зміни результату;
-          задовольнити апеляційну заяву.
5.11.        У разі задоволення апеляційної заяви щодо результатів апеляційною комісією приймається рішення про зміну кількості балів  –  їх збільшення або зменшення.
5.12.        Рішення апеляційної комісії фіксується в протоколі засідання цієї комісії, надається для ознайомлення заявнику, а потім передається до оргкомітету.

VІ. Нагородження учасників олімпіади
6.1.            Переможцями олімпіади вважаються учні, нагороджені дипломами за І-ІІІ місця.
6.2.            Прізвища, імена, по батькові переможців та учасників змагань записуються в дипломах у називному відмінку.
6.3.            Переможцем не може бути учасник, який набрав менше ніж 50 % від максимально можливої сумарної кількості балів.
6.4.            Учням, які не стали переможцями, вручаються дипломи учасників олімпіади.
6.5.            Результати проведення олімпіади затверджуються відповідним наказом ліцею та оприлюднюються на сайті ліцею.

VIІ. Організатори олімпіади
7.1.       Організаторами олімпіади затверджуються наказом по ліцею.
7.2.       Організатори олімпіади:
7.2.1. Проводять організаційну роботу з підготовки і проведення олімпіади.
7.2.2. Забезпечують порядок проведення олімпіади.
7.2.3. Готують документацію для проведення олімпіади (графік, завдання, бланки протоколів, звіти тощо). 
7.2.4. Готують та перевіряють готовність навальних приміщень до проведення олімпіади, наявність та справність матеріально-технічного забезпечення.
7.2.5. Формують склад учасників олімпіади.
7.2.6. Сприяють висвітленню результатів олімпіади.
7.3.       Документація і роботи учасників олімпіади зберігаються в ліцеї.

VІІІ. Журі олімпіади

8.1.            Журі формуються з фахівців відповідного профілю з числа педагогічних працівників ліцею.
8.2.            Склад журі затверджується наказом по ліцею.   
8.3.            Кількість членів журі не повинна перевищувати третини від кількості учасників, які беруть участь у відповідній олімпіаді.
8.4.            Голова журі:
8.4.1.      Бере участь у формуванні складу журі.
8.4.2.      Забезпечує об’єктивність перевірки та оцінювання робіт учасників.
8.4.3.      Надає науково-методичну допомогу членам журі під час перевірки робіт учасників.
8.4.4.      Несе відповідальність за якість завдань та їх відповідність навчальним програмам з предмета.
8.4.5.      Організує роботу журі щодо підготовки відповідей на питання олімпіади.
8.5.            Журі:
8.5.1.      Перевіряє та оцінює учнівські роботи.
8.5.2.      Після завершення олімпіади проводить консультації для учасників олімпіади, щодо виконання запропонованих завдань.
8.5.3.      Аналізує рівень підготовки учасників, готує подання про нагородження переможців, складає відповідний аналітичний звіт.
8.5.4.      Надає до керівника олімпіади аналітичні звіти про результати проведення олімпіади.

ІX. Контроль та спостереження за проведенням олімпіади
9.1.            Контроль за проведенням олімпіад здійснює керівник, затверджений наказом.
9.2.            Спостереження за організацією проведення олімпіад можуть здійснювати представники учнівського самоврядування ліцею.

        
        
Методист                                                  _______________                                   Т.В. Згурська      


Немає коментарів:

Дописати коментар