вівторок, 3 січня 2017 р.

2017-й – Рік Японії в Україні

5 квітня під час візиту до Японії Президент України Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко відвідав місто Кіото, яке  є побратимом Києва. Під час зустрічі губернатором префектури Кіото Кейдзи Ямадою, мером міста Кіото Дайсаку Кадокавою та головою Торгово-промислової палати міста Кіото Йосіо Татейсі він оголосив про те, що наступний 2017 рік буде Роком Японії в Україні..
Глава держави також наголосив, що цього року виповнюється 25 років з моменту визнання Японією незалежності України та встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами. Крім цього, 45 років тому «духовні столиці наших держав — Київ і Кіото — розпочали історію своєї дружби та тісних обмінів».

«День» звернувся до експертів з проханням прокоментувати важливість проведення в Україні Року Японії.  
Ганна ГОПКО, голова комітету Верховної Ради із закордонних справ:
— Японія є одним із стратегічних партнерів України і в G7, і в Раді Безпеки ООН, де ми є непостійним членом разом з ними упродовж 2016-17 років. Японія інвестувала в Україну і підтримала через пільгові кредити та гранти більше ніж на 3 млрд. доларів. Можна згадати і такі приклади співпраці як Бортницька система аерації і зараз вони думають про участь у вирішенні різних екологічних проблем. Це також і підтримка по кіотських грошах.
Японія це країна якості, де немає модифікованих генетичних продуктів, де за кожною інвестицією є відповідальність до інвестора. Японія є важливою для нас як третя у світі економіка, яка може принести сюди інновації, бо її економіка базується на інноваційній моделі, будується на знаннях, технологіях. Тому для нас якраз є важливим, щоб серед  інвесторів ми обирали того, який буде інвестувати в якість і розвиток держави, а не просто в отримання надприбутків.
Японці готові інвестувати в аграрний сектор України. У нас є такі спільні речі як Чорнобиль та Фукусіма і досвід, розробки, як справлятися з наслідками таких катастроф.
Японія країна культу чистоти, взаємоповаги між громадянами та владою. Там є реальний середній клас і високий рівень патріотизму, бо діти зі школи  подорожують у кожному класі в інші міста Японії та на острови. У них з вихованням зростає любов до держави.
Японія країна потужних наукових розробок тому дуже важливо, щоб у нашій співпраці у сфері науки ми могли від них отримувати підтримку.
Також потрібно говорити про співпрацю у сфері медицини. І коли ми говоримо, що у нас є кілька незавершений об’єктів, як новий корпус Охмодиту, пеританальні центри, то японське діагностичне і медичне обладнання ми можемо отримувати без посередників і дешевше.
Юрій КУШНАРЬОВ, директор Українсько-Японського Центру НТУУ «КПІ»:
— Ініціатива щодо проведення Року Японії в Україні у 2017 році під егідою президента Порошенко і його дружини була підтримана японською стороною і покликана сприяти поглибленню програми культурного обміну в ознаменування 25-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Японією та Україною (тут якраз Українсько-Японський Центр НТУУ «КПІ» буде відігравати провідну і ключову роль), вирішенню питань фінансування заходів, які вже розпочаті в Україні (Київське метро, Бортничі, проекти енергозбереження, Тойота Пріуси тощо), активізації співпраці по лінії «Фукусіма-Чорнобиль», співпраці напередодні Токійської Олімпіаді 2020 року в рамках підписання меморандуму про співпрацю в галузі фізичної культури і спорту між країнами, інтенсифікувати переговорний процес стосовно лібералізації візового режиму для громадян України з перспективою запровадження безвізового режиму, а також розпочати реалізацію на території України декількох нових українсько-японських масштабних проектів.
Микола СІРУК, «День»

Немає коментарів:

Дописати коментар