неділю, 1 жовтня 2017 р.

Дуальна система професійної освіти: досвід країн Євросоюзу та перші етапи реалізації в Україні

           Відповідно до наказу Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації від 13.09.2017 № 0605 "Про впровадження елементів дуальної системи навчання у професійну підготовку кваліфікованих робітників" 18 вересня 2017 року була проведена інструктивно-методична нарада, метою якої було ознайомити педагогів ліцею з однією з перспективних та, водночас, стратегічно важливих технологій організації навчального процесу - дуальною системою.
Згідно з Національною програмою «Освіта» («Україна ХХІ століття», розділ «Професійна освіта») та Стратегією розвитку національної освіти, проект якої схвалено делегатами ІІІ Всеукраїнського з’їзду працівників освіти,  виведення освіти  в нашій країні на рівень розвинутих країн світу є можливим лише за умови упровадження нових освітніх технологій, модернізації матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів, удосконаленні навчально-виховного процесу, доступності і ефективності освіти та підготовки нового покоління робітничих кадрів до життєдіяльності в умовах сучасного суспільства.
    При глобалізації економіки країни, посиленні конкуренції, виходу підприємств України на міжнародні ринки виникає потреба в непросто кваліфікованих робітниках, а робітниках з високим інтелектуальним потенціалом, творчими нахилами і креативним мисленням, з високою відповідальністю та самодисципліною. Основним людським ресурсом у ХХІст. стає інтелектуальний потенціал країни в цілому та кожного підприємства, організації чи установи окремо.
Головним завданням сучасного професійно-технічного навчання в умовах стрімких змін, що відбуваються у світі, є підготовка кваліфікованих робітників і молодших спеціалістів, здатних до самореалізації, швидкого реагування до потреб ринку праці, активна участь у соціально-економічних і культурних процесах країни та світу. Тому, в останній час, помітним стає цікавість до тих освітніх технологій, моделей і інновацій, які здатні забезпечити високу якість підготовки кваліфікованих робітників та реалізації освітніх державних стандартів і програм.
Однією з перспективних та, водночас, стратегічно важливою технологією організації навчального процесу є дуальна система навчання, сенс якої полягає у паралельному навчанні учнів у училищі та на підприємстві.


Немає коментарів:

Дописати коментар